Barefootrunning.buurtwijzer.be

Over kinderschoenen, over bewegen en plezier, en natuurlijk lopen ...

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Hoe kies je een kinderschoen?

Kindervoeten zijn als plasticine: kneedbaar en vervormbaar.  98% van de kinderen heeft bij de geboorte perfecte voeten om in het leven te staan. Toch heeft meer dan 70% van de volwassenen lichaamsklachten met de voeten als oorzaak. En daar knelt dikwijls het schoentje …

De meeste kinderen houden niet van schoenen. Van zodra de gelegenheid zich voordoet, lopen en springen ze op blote voeten in het rond. Leve de vrijheid! Dit is geen toeval. Maar soms zijn schoenen een noodzaak: sociaal gezien of voor de veiligheid.

Baby’s hebben vetkussentjes op hun voeten. Een paar sokken – zeker niet te klein! – volstaat ruimschoots om de koude te weren.

Van zodra peuters voor het eerst op de openbare weg stappen, is een paar schoenen wellicht aan de orde. 

Soepele anti-slip zolen stimuleren de ontwikkeling van de voet. De juiste pasvorm van de schoen is heel belangrijk. Vooraan moet er veel ruimte zijn zowel in de lengte (ongeveer 12 mm overschot) als in de breedte en in de hoogte. De tenen hebben voldoende bewegingsvrijheid nodig om grijpbewegingen te kunnen maken. De wreef en de hielkap daarentegen moeten goed aansluiten bij de voet. Daarbij is het van belang dat de sluiting – liefst een vetersluiting – zich hoog op de wreef bevindt om de hiel achteraan in de schoen te houden.

Hakken zijn compleet uit den boze! Deze zorgen niet alleen voor een slechte lichaamshouding, maar maken het voor de kinderen ook moeilijker om het evenwicht te behouden (cfr. Video Looptechniek: De toren van Pisa).

Omdat kindervoeten veel zweten, gaat de voorkeur uit naar schoenen uit echt leer of gemaakt van andere natuurlijke materialen.

En waarom zouden volwassenen voor zichzelf het voorbeeld van de kinderenschoenen niet volgen??  

Hierna volgt een passende commerciële informatievideo van "Froggie Barefoot Science".