Barefootrunning.buurtwijzer.be

Over kinderschoenen, over bewegen en plezier, en natuurlijk lopen ...

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Recht in de schoenen

De Barefoot looptechniekbeweging promoot natuurlijk bewegen in goede en aan de situatie aangepaste schoenen. In sommige gevallen is zelfs blootvoets een mogelijkheid!

In het algemeen gezien mogen schoenen geen betonblok aan het been zijn. Of geen dwangbuizen voor de voeten.

Schoenen zijn dikwijls een noodzaak voor de veiligheid. De brandweerman beschermt zich tegen de vlammen en de hete ondergrond door middel van zware brandbestendige laarzen. De slager draagt veiligheidsschoenen met stalen tippen tegen de vallende messen. De suikerzieke beschikt over aangepaste schoenen om zich niet te blesseren aan de scherpe oneffenheden van de ondergrond. Door de ongevoelige zenuwuiteinden kunnen heel kleine kwetsuren immers leiden tot de amputatie van een teen.

Ook om hygiënische redenen kan schoendracht vereist zijn. Veeartsen of boeren wisselen regelmatig van schoeisel om de dieren niet onnodig te besmetten.

Daarnaast is het sociaal gezien not done om op blote voeten een bezoek te brengen aan de Eerste Minister van het land. Of om zo de uitreiking van de behaalde diploma's op het einde van het schooljaar bij te wonen ...

Het klimaat speelt eveneens een rol. In Kenia kan men best het gehele jaar door blootvoets wandelen en hardlopen. In België en Nederland is dit minder vanzelfsprekend. Wintertenen zijn voor niemand aan te raden.

Regenweer is zeer nefast voor de voetzolen. De huid trekt in rimpels en is niet stevig genoeg meer om indringende voorwerpen te weren. Bovendien komt het vel na een tijd gemakkelijker los.

Af en toe echt blootvoets gaan kan voor de meesten onder ons een behoorlijke meerwaarde voor de gezondheid zijn. Het versterkt de pezen en de spieren en prikkelt de zenuwen. Blote voeten als het kan, schoenen als het moet. 

Met bijzondere dank aan Hanno Sterk voor het aanbrengen van de onderstaande video!