Barefootrunning.buurtwijzer.be

Over kinderschoenen, over bewegen en plezier, en natuurlijk lopen ...

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Van kleine tot grote voet

Bij de geboorte van jouw kind controleer je eerst of het wel tien vingers en tien tenen heeft …om daarna met de voeten te spelen. Voor je het goed en wel beseft, waggelt jouw dreumes rond om meteen het hele servies via het tafellaken op de grond te kieperen. En vervolgens moet je je een pleuris rennen om te verhinderen dat jouw oogappel onder de wielen van een wagen terecht komt. Het gaat snel!

Terwijl de baby in zijn wiegje aan het stampen is, groeien in sneltempo de botten en de gewrichten van zijn voeten. Bloedvaten, zenuwbanen en spieren ontwikkelen zich razendsnel en proberen zo goed mogelijk samen te werken. En op een zekere dag zijn de voeten zo sterk dat ze voor de eerste maal het eigen lichaamsgewicht kunnen dragen. Een kleine stap voor de baby, een grote stap voor de omgeving. 

Op platvoeten uit kraakbeen beschermd door een dikke laag babyvet verkent de bijna-jarige zijn omgeving vanuit een ander referentiekader namelijk rechtop. Met vallen en opstaan zoekt hij zijn evenwicht. Zoals Donald Duck spreidt hij zijn tenen wijd open om een groter voetoppervlak te bekomen. Hij waant zich reeds een echte profvoetballer met zijn O-benen!

Als peuter van drie jaar heeft hij nog altijd platvoeten. Maar ondertussen is het babyvet stilletjes aan verdwenen en hebben de O-benen plaats gemaakt voor X-benen.

Rond de leeftijd van acht jaar zijn de spieren uiteindelijk sterk genoeg om het volledige gewicht met rechte benen te dragen. De voeten hebben al een gevormde voetboog. Het proces van de verbening van de botten is duidelijk ingezet. De groei van de voeten blijft doorgaan tot in de puberteit het laatste kraakbeen is verdwenen.