Barefootrunning.buurtwijzer.be

Over kinderschoenen, over bewegen en plezier, en natuurlijk lopen ...

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Geen modderfiguur

De grootste kwaliteit van een loopschoen bestaat erin om de voet gewoon voet te laten zijn! 

Blote voeten geven 20% meer bruikbare energie terug dan eender welke loopschoen! Bij optimaal gebruik van de achillespees (ongeveer 1 cm gerokken bij een normaal gebouwde man) is er een energieteruggave van liefst 93%.  Ze is dan ook de grootste en sterkste rekker van het gehele menselijk lichaam. De voetboog zelf geeft zonder ondersteuning 78% aan energie terug.

De voeten van iedere mens zijn gemaakt om het eigen lichaamsgewicht te dragen en om de voorziene schokken op te vangen. Slechts in gevallen van versnelde gewichtstoename of verzwakte lichamelijke toestand b.v. door zwangerschap, ziekte of ongeval is het lichaam daar niet toe in staat.  

Men kan stellen dat de voet technisch gezien zeker geen modderfiguur slaat! Lopers met een mindere voetafrol geven bijgevolg beter voorrang aan versterkende lichaamsoefeningen en aan bijsturing van de looptechniek dan aan de aankoop van de laatste hoogtechnologische looppantoffel.  

De optimale voetafrol

Bij een optimale voetafrol landt men eerst op de middenvoet ter hoogte van de twee kleinste tenen (tenen nr. 4 en 5). Daarna rolt men door naar de bal van de grote teen (teen nr. 1) Deze binnenwaartse beweging, ook pronatie genoemd, laat de voet op natuurlijke wijze naar binnen kantelen. Op die manier wordt de landingspiste verlengd om de schok beter te verdelen over het gehele oppervlak. Tenslotte wordt op het einde van de Barefoot loopbeweging de grond zachtjes met de hiel gestreeld. In de Pose Runningtechniek wordt de hiel net niet op de grond gezet.  

De hoek van de enkel is ongeveer 6° bij normale pronatie. Bij het dragen van een klassieke loopschoen kan dit snel oplopen tot 15° of meer. De onstabiele dempende materialen, het hoogteverschil van de hak, de hoogte van de schoen zelf en de volledig vlakgevormde brede zool ter hoogte van de hiel zijn de voornaamste oorzaken. 

 

De bouw van de voetboog

Hamertenen, eeltknobbels, hielspoor en allerhande soorten aan loopschoenen verbonden knieklachten komen nauwelijks voor in landen waar blootvoets lopen de regel is. De voeten van deze bevolkingen zijn dikwijls gekenmerkt door ondermeer de opvallend sterke voetbogen.

De bouw van de voetboog kan het best vergeleken worden met een booggewelf in een gebouw.

Het bouwwerk kan niet instorten omdat de stenen onderling tegen elkaar drukken. Indien men met hulpmiddelen de bovenste stenen zou ondersteunen, dan valt het geheel onmiddellijk in elkaar. Ondersteunende schoenen en zware steunzolen maken de voetboog zwakker. Op deze wijze gaat er heel wat natuurlijke schokdemping verloren.