Barefootrunning.buurtwijzer.be

Over kinderschoenen, over bewegen en plezier, en natuurlijk lopen ...

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Prins op zoek naar Assepoester

Elke schoen zou iets moeten vertellen over de eigenaar…. volgens de theorie althans. Vele voeten zitten gevangen, geprangd, gekneld in allerlei rare vormen van onaangepaste marteltuigen. Een bijna onmogelijke opdracht om de juiste Assepoester terug te vinden! 

Bij een correcte voetafrol spreiden de tenen zich (net zoals bij Donald Duck). Daardoor wordt de druk op een groter oppervlak opgevangen en klapt de enkel minder naar binnen. Op het landingsmoment zelf zet de voet tot 15% uit in de breedte. Dit betekent bijvoorbeeld dat er in de voorvoet minstens 1 cm extra ruimte nodig is voor een voet van 10 cm breed!

Schoenen al hardlopende testen (liefst in de vooravond met uitgezette voeten) is de enige manier om  miskopen te voorkomen. Indien bij de juiste schoenlengte de breedte te krap is, dan kan men beter overgaan naar een ander model. Bij sommige schoenmerken zijn er ook “breedtematen” verkrijgbaar op aanvraag. Vraag ernaar bij uw schoenverkoper!  

  

Enkele kenmerken van een goede schoen

De hielkap moet goed aansluiten bij de enkel. De vetersluiting van de schoen zit hoog op de wreef en bestaat liefst uit vijf rijen ogen of meer. De voorvoet is breed genoeg en het hoogteverschil van de tip met de rest van de zool mag maximaal 0,5 cm zijn. Anders is het slechts een compensatie voor een te stijve zool!

De zool ter hoogte van de hielen is het best afgerond. Dit bevordert in sterke mate de natuurlijke voetafrol en verkleint de pronatiehoek van de enkel.

Het hoogteverschil tussen de hiel en de bal van de voet (= drop van de schoen) is liefst zo minimaal mogelijk, zeker niet meer dan 5 mm (cfr. onderstaande eerste video: De toren van Pisa). Dit voorkomt op langere termijn verschillende rug- en andere lichaamsklachten. Bovendien krijgt de achillespees op die manier voldoende rekweg om maximaal energie op te slaan en terug af te geven.

Als extra aanvulling op dit artikel vindt u nog een tweede onderstaande video van Christophe Otte (Kinesist – Podoloog – Orthopedist) van een conferentie te Luxemburg in maart 2011.

 

De toren van Pisa ...

of het begin van rugpijn

 

 

Invloed schoenen op de voeten

Conferentie Luxemburg 2011