Barefootrunning.buurtwijzer.be

Over kinderschoenen, over bewegen en plezier, en natuurlijk lopen ...

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Het gewicht van de schoen

In het labo heeft men proefondervindelijk onderzoek gedaan naar de invloed van het gewicht van de schoen.

De basistest was een meting van de zuurstofopname bij het blootvoets lopen op een loopband. Daarna herhaalde men twee keer dezelfde test met kleine aanpassingen: de eerste maal met schoenen van 150 g per schoen aan de voeten, de tweede maal met gewichten van 150g aan iedere enkel. De resultaten waren zeer sterk gelijklopend. Door nadien de gewichten bij de testen te  variëren kwam men tot wetenschappelijk resultaat.

Elke 50 g  extra gewicht per voet leidt tot een bijkomend energieverlies van 1%. Bij de schoenproef botste men wel op een ondergrens. Het dunner maken van de zool leverde telkens winst op totdat men een zooldikte van 2 mm bereikte. Verdere vermindering aan gewicht gaf bij sommige lopers zelfs een afname van de prestatie.  

Het zwakke punt in het onderzoek is dat men getrainde schoenlopers als proefpersonen heeft gekozen. Bij atleten die al heel hun leven blootvoets lopen zou de test met schoenen misschien een gewijzigd resultaat opleveren. Het verlies van het laatste beetje gewicht van de schoen zou op de loopband in principe ook tot een prestatiewinst moeten leiden. 

Om de relatie gewicht aan de voet en energieverlies beter te begrijpen kan men via de link Iedereen Keniaan? meer informatie verkrijgen.