Barefootrunning.buurtwijzer.be

Over kinderschoenen, over bewegen en plezier, en natuurlijk lopen ...

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Criteria bij de aankoop van loopschoenen

De keuze van een goede loopschoen heeft veel voeten in de aarde. Ten eerste is elk lichaam anders. Ten tweede kan men niet op de hoogte zijn van alle mogelijke modellen, laat staan om ze nog allemaal zelf te proberen. 

La Clinique du Coureur in Canada heeft een eigen beoordelingsschaal opgesteld: de TRC rating (The Running Clinic Rating). Blaise Dubois, de oprichter van het voornoemde instituut, vergelijkt verschillende nieuwe modellen loopschoenen door een totaalresultaat te maken op basis van drie belangrijke criteria.

De schoenen moeten dynamisch zijn. Concreet wil dit zeggen dat de zool het energieverlies door demping maximaal moet beperken. Daarbovenop moet de zijdelingse stabiliteit zo groot mogelijk zijn. 

Zolen moeten flexibel zijn. Stijve schoenen hinderen de natuurlijke voetafrol.

Als laatste punt is de lichtheid van belang. De voet moet de ondergrond goed kunnen aanvoelen om snel te kunnen reageren op de verschillende prikkels. 

Al deze gegevens kan men terugvinden op de Infosite van lacliniqueducoureur.ca .

Bijkomend kan men via de Commerciële site van OPTIMAALSPORTEN.NL een samenvatting krijgen van nuttige wenken bij de aanschaf van een paar nieuwe looppantoffels.

Koop je schoenen 's avonds

Om miskopen te vermijden, gaat men best ’s avonds naar de winkel. De voeten zijn dan uitgezet door de activiteiten van overdag. De ruimte tussen de langste teen van de grootste voet en de tip van de schoen moet ongeveer een duim breed zijn. Dit wordt al rechtstaande door een andere persoon gecontroleerd. Vergeet zeker niet om de gebruikelijke loopsokken mee te nemen.  

Laat je schoenen langer leven!

Men kan de levensduur van een paar schoenen aanzienlijk verlengen door ze steeds goed te laten uitdrogen. De aankoop van een tweede paar is een goede investering als men regelmatig loopt. Van schoenen wisselen heeft ook het bijkomende voordeel dat het blessurepreventief werkt. Met elk ander paar worden de spieren lichtjes anders aangesproken. Dit gebeurt zelfs bij identieke modellen omdat deze zich meestal in een verschillend stadium van slijtage bevinden.

Hardloopschoenen voor kinderen

Bij Keuze van kinderschoenen vindt men meer informatie over de juiste keuze van hardloopschoenen voor kinderen.

Er staan tips bij die eveneens gelden voor volwassenvoeten!!